FIN GER FRA CH ENG RUS NO IT CZE JPN

Vantaan asuntomessut 2015

13.7. Asuntomessut täydessä vauhdissa Vantaalla

vantaa15 vantaa16 vantaa17

Asuntomessut avasivat ovensa yleisölle perjantaina 10.7., ja Villa Beauty on herättänyt paljon kiinnostusta messukävijöissä heti ensi päivistä alkaen.

Erityisesti mielenkiintoa ovat herättäneet tyylikäs mustavalkoinen sisustus, jota elävöittävät Katja Hannulan hevosaiheiset taideteokset.

Kidelasin rohkea käyttö yläkerran kylpyhuoneessa ja keittiön välitilassa on myös kiinnostanut messuvieraita. Kylpyhuoneen noin 3 m pitkä lasiseinä on tehty raudattomasta lähes värittömästä Optiwhite-lasista. Keskimmäinen lasi on sirutettu tehtaalla kiteiksi, joista seinää ympäröimään asennettu led-valo heijastuu kauniisti saaden seinän kimaltamaan. Seinään saadaan variaatioita muuttelemalla lasin tai kalvon väriä. Kidelasin on toimittanut Zeta Design. Zeta Designin lasiratkaisuja on nähtävissä myös portaiden täyslasikaiteissa, yläkerran tilavalla ulkoterassilla sekä liukuovissa.

Muita messutärppejä ovat esimerkiksi yläkerran master bedroomin seinässä tehosteena käytetty nestemäinen tapetti sekä tietenkin messualueen ainoa uima-allas talon sisäpihalla.

Huomiota kannattaa kiinnittää myös nykyaikaisiin kaihdinratkaisuihin. Villa Beautyssa on modernille arkkitehtuurille ominaiseen tapaan runsaasti ikkunoita, ja kaihtimet ovat tärkeässä asemassa niin näkyvyyden kuin sisäilman lämpötilan säätelyssä. Sunsystemsin screen-kaihtimet on asennettu ikkunan väliin, ja ne poistavat kuumuuden todella tehokkaasti. Metallitaustainen kangas poistaa häikäisyä ja estää näkyvyyttä ulkoa sisällepäin. Tummat kaihtimet sopivat myös hienosti sisustukseen.

Tervetuloa ihastumaan Villa Beautyyn ja sen sisustusratkaisuihin paikan päälle messuille! Esittelijämme ovat paikalla läpi messujen ja kertovat mielellään lisää kohteesta.

Ennakkotunnelmia sisustuksesta

3.6.2015

Esimaistiaisia messukohteestamme Villa Beauty, joka on jo viimeistelyä vaille valmis! Messuihin on enää reilu kuukausi aikaa, ja messualueella käy melkoinen kuhina. Ensimmäiset viralliset valokuvauksetkin on jo tehty.

vantaa12 vantaa13 vantaa14

7.5.2015

Honkatalojen messukohde numero 17, Villa Beauty, on moderni ja pelkistetty puutalo, jonka sisustuksessa lähtökohtina ovat olleet mustavalkoinen värimaailma ja käytännöllisyys lapsiperheen vauhdikkaassa arjessa. Havainnekuvat kohteesta antavat esimakua sisustuksesta – maltamme tuskin odottaa, että pääsemme näkemään talon valmiina!

vantaa9

Keittiön sydän on suuri saareke, jonka ääressä onnistuu niin ruoanlaitto kuin ruokailu. Huomaa myös tyylikkäät mustat kiintokalusteet.

vantaa10

Kodinhoitohuoneessa riittää tasoja ja säilytystilaa, mikä tekee arjesta sujuvaa. Valkoiset kaapistot ja tummat pinnat luovat yhdessä voimakkaan ilmeen tilalle.

vantaa11

Yläkerran tilavassa kylpyhuoneessa suuret lattia- ja seinälaatat tekevät kokonaisuudesta graafisen.

Kuvat: Keittiömaailma

Kevättunnelmia messukohteesta

13.3.2015

Vantaalla messukohteemme Villa Beautyn rakennustyöt edistyvät hyvää vauhtia, ja eilen työmaalla päästiin nauttimaan kevätauringon vierailusta. Odotamme jo innolla kesän messuja!

vantaa6 vantaa7 vantaa8

Asuntomessut Vantaalla 2015

16.9.2014

Villa Beauty kohoaa hienossa tahdissa – talveksi sisätöihin.

villa_beauty8 villa_beauty9

12.8.2014

Vantaan asuntomessukohteen rakennustyöt etenevät vauhdilla.

villa_beauty6 villa_beauty7

villa_beauty5 villa_beauty4

Tämä on tarina Villa Beauty:n synnystä

Kirjoittaja: Minna ja Teemu Pajala

Perhe

Perheemme koostuu kahdesta vilkkaasta pojasta, sekä aktiivisista vanhemmista. Perheen nuorin, Elias, on 5 ja vanhempi poika, Emil, on 6 vuotta rakentamisen alkaessa. Vanhemmat, Minna ja Teemu, ovat parhaassa keski-iässä, keskellä ruuhkavuosia, mutta iät jääkööt arvailujen varaan.

Minna työskentelee lentoemäntänä, sekä kosmetologina kauneushoitoloissa. Teemu toimii laivojen sähkölaitehuoltojen myyntijohtajana isossa kansainvälisessä yrityksessä.

Emil ja Elias ovat aktiivisia ja liikkuvia lapsia. Mieluisin harrastus on laskettelu ja kesäisin jalkapallo ja uinti. Emil ehtii aloittaa koulun nykyisellä asuinalueelle, mutta Elias pääsee aloittamaan koulutien uuden kodin lähellä olevassa Kivistön koulussa.

Mistä kaikki alkoi

Minna alkoi suunnitella talon rakennusta noin kaksi vuotta ennen varsinaisen rakentamisen alkamista. Haaveena oli tietysti valkoinen kivitalo, kuten aika monella rakentamista suunnittelevalla. Tontteja katsottiin nykyisen asuinalueen läheltä, mutta sopivaa ei tuntunut löytyvän. Samalla Minna perehtyi talotoimittajiin ja pohjaratkaisuja arvosteltiin monena iltana.

Tässä vaiheessa tutustuttiin myös Honkataloihin, koska heidän modernit pohjat ja ekologinen tapa rakentaa miellytti meitä molempia. Minna tapasi Honkatalojen edustajan Jouni Raivion muutamaan kertaan keskustellakseen mahdollisuuksista. Honkatalojen arkkitehdin Janne Kanteen modernit suunnitelmat ja ekologinen toteutus puurakenteisena muuttivat käsitystä rakentamisesta. Valkoinen kivi ei olekaan ainoa materiaali, mistä voi rakentaa moderneja ja tyylikkäitä taloja. Puutalo tuntuu lopulta kotoisammalta, kun siitä saadaan toteutettua haluamamme näköinen moderni kokonaisuus.

Kun Asuntomessujen markkinointi alkoi, Minna kiinnostui Kivistön alueesta. Uudelta asuinalueelta on lyhyt ja turvallinen matka Kivistön kouluun. Se tarjoaa myös erittäin hyvät palvelut, kun alueen rakentaminen edistyy.

Teemu kiinnostui rakentamisesta vasta Asuntomessujen kautta. Perinteinen rakentaminen tuntui liian raskaalta ja työläältä projektilta, eikä tarjonnut mitään erikoista haastetta. Olisi ollut helpompi ostaa valmis talo, vaikka täysin miellyttävää pohjaratkaisua ei ollutkaan vielä löytynyt. Asuntomessujen kautta projektista tuli kiinnostava ja tarkoituksena oli rakennuttaa talo avaimet käteen ratkaisuna, ettei rakentaminen kuormita liikaa.

Tontin hakeminen

Minnan opiskelu kosmetologiksi ja haave omasta yrityksestä, sekä huoli lasten koulutien aloituksesta, päätettiin yhdistää rakennettavassa kodissa. Minnalle tehdään kauneushoitola oman kodin yhteyteen, jolloin hän voi työskennellä kotona ja olla lapsia vastassa kun he tulevat koulusta. Alueelle muuttava ihmismassa tuo myös tarvittavan asiakaspotentiaalin, eikä alueella oletettavasti ole kilpailua ainakaan alkuvaiheessa.

Päätimme siis hakea tonttia Asuntomessuilta ja kysyimme Honkatalojen Jouni Raiviolta heidän kiinnostusta Asuntomessuja kohtaan. Jouni oli aiheesta innostunut ja niin päätimme istua alas Honkatalojen arkkitehdin Janne Kanteen kanssa ja aloittaa suunnittelun. Tavoitteenamme oli puinen yksikerroksinen rakennus, jossa olisi noin 200 kerrosneliötä ja kauneushoitolan tilat, ja tontti saisi maksaa noin satatuhatta Euroa. Näillä vaatimuksilla Asuntomessualueella on vain muutama tontti, joten ensisijaisen tontin valinta oli helppoa. Janne suunnitteli pohjaratkaisun Honkatalojen Ekopuutalokonseptilla. Kokosimme hakemuksen kasaan ja lähetimme Vantaan Kaupungille.

Pitkän odottelun jälkeen Kaupungilta soitettiin ja ilmoitettiin, että hakemamme tontti on suunniteltu erilaiselle toteutukselle. Meille kuitenkin tarjottiin toista mahdollisuutta tien toiselta puolelta osoitteesta Rubiinikehä 24, johon piti rakentaa 2 kerroksinen rakennus. Olimme pettyneitä, emme saaneetkaan mitään hakemistamme tonteista ja päätimme vetäytyä koko projektista.

Mietintä yön yli ja keskustelut Jounin ja Jannen kanssa johtivat kuitenkin siihen, että päätimme tehdä nopeasti ehdotuksen toteutuksesta uudelle tontille. Aikaa oli noin viikko toimittaa hankesuunnitelma Kaupungille. Janne piirsi nopeasti 2 kerroksisen toteutuksen ja saimme lähetettyä suunnitelmat uudelleen. Pian tämän jälkeen Kaupungilta tuli hyväksyntä hankkeelle ja meille myönnettiin ehdotettu tontti.

vantaa2

Esisuunnitteluvaihe

Jatkoimme suunnittelua Jannen piirtämän toteutuksen pohjalta ja useammankin palaverin sekä päivityksen jälkeen uudet kuvat alkoivat tuntua paremmilta mitä alkuperäinen ajatus oli tuntunut. Kaikki toiminnot vaihtoivat moneen kertaan paikkaa ja kerrosta, ennen kuin nykyinen pohjaratkaisu löytyi. Meillä on kaiken kaikkiaan 21 päivitystä arkkitehtikuviin sen jälkeen kun aloimme suunnitella toteutusta uudelle tontille.

Janne ehdotti, että talo kannattaa jakaa työtilaan, sekä julkiseen ja yksityiseen tilaan. Yksityisen toiminnot, eli makuuhuoneet ja vaatehuone, sekä kylpyhuone päätettiin sijoittaa yläkertaan. Näin huoneita ei tarvitse piilotella vierailta, vaan sängyt saa olla petaamatta ja lasten lelut levällään, kuten aika monessa perheessä todellisuudessa tapahtuu. Julkinen tila jää alakertaan yhtenäiseen tilaan, jossa on keittiö ja olohuone, sekä pesutilat. Työtila on asiakkaiden käytössä ja täysin erillään kodista, vaikka sinne pääseekin helposti kodinhoitohuoneen kautta.

Työtilaan tulee kauneushoitola, joka koostuu kahdesta huoneesta sekä pesutiloista. Sisääntuloaulassa on mahdollisuus rakennekynsien tekemiseen, meikkaamiseen ja tarvittaessa kampaamotoiminnoille. Hiljaisessa huoneessa tehdään kasvo- ja vartalohoitoja, ripsien pidennyksiä, hierontaa ja kaikkia toimintoja jotka vaativat rauhallisen tilan.

Julkiseen tilaan, johon luetaan mukaan sauna ja pesutilat, tulee keittiö sekä olohuone, eli tilat joissa seurustellaan ja vietetään aikaa vieraiden kanssa. Julkisesta tilasta on käynti terassille, joka jatkaa tilaa ja sen käyttöä kesäisin. Talvella tila jatkuu suurten ikkunoiden kautta pihalle ja tilasta tulee toivottavasti avara.

Yläkerran yksityinen alue on jaettu siten, että lasten huoneet ovat keskellä korkean olohuoneen ja aulan välissä. Vanhempien makuuhuone on omassa siivessään, sekä omalla parvekkeella ja vaatehuoneella varustettuna. Käynti vaatehuoneeseen on toteutettu siten, että sen kautta pääsee pesuhuoneeseen ja sitä kautta aulaan häiritsemättä muita. Aamuisin, kun Teemu herää yleensä ensimmäisenä, pääsee makuuhuoneesta vaatehuoneeseen keräämään päivän vaatteet, eivätkä valot häiritse Minnaa. Mikään ei ärsytä aamulla enempää, kuin vaatteiden kerääminen pimeässä tai valot, kun yrittää vielä nukkua. Vaatekaapit eivät kuulu makuuhuoneeseen ja seuraavassa talossa keräämmekin koko vaatehuollon kodinhoitohuoneen yhteyteen, mitä ei tässä toteutuksessa saatu onnistumaan.

Terassille olemme haaveilleet uima-allasta, koska vesi kuuluu koko perheen harrastuksiin. Suunnitelmissa allas on mukana, mutta toteutuksesta päätetään myöhemmin.

vantaa3

Suunnitteluvaihe

Ensimmäistä taloa rakentavalle kaikki rakentamiseen liittyvä on uutta ja yleensä selviää vasta kun on jo hieman myöhäistä. Meillä pääsuunnittelijan saaminen meinasi aiheuttaa tuskaa, mutta onneksi löysimme arkkitehti SAFA Tero Seppäsen ja Doventus Oy:n arkkitehti- ja insinööripalvelut. Tero hoiti hienosti suunnitteluvaiheen ja rakennuslupahakemuksen toimittamisen. Kaikki tuki ja apu pääsuunnittelijalta on erittäin arvokasta. Seuraavassa projektissa aloitamme aiemmin pääsuunnittelijan kanssa toimimisen. Tero oli mukana arkkitehtisuunnittelun loppupuolella ja kommentoi ja kehitteli pitkän suunnittelukokokemuksensa avulla Honkatalojen tekemiä suunnitelmia, sekä teki rakennuslupaa varten tarvittavat piirustukset sekä lukuisat liiteasiakirjat. Pääsuunnittelija Tero Seppänen käynnisti kohteen erityissuunnitteluvaiheen junailemalla projektiin pätevät LVIS- ja rakennesuunnittelijat.

Päätimme tilata myös perustussuunnittelun Doventus Oy:stä, koska näin koko päärakennesuunnittelu olisi pääsuunnittelijan hallittavissa. Päärakennesuunnittelijaksi tuli Rakennusinsinööri Tuomas Koski-Lammi, jonka kanssa päätettiin perustusten toteutuksesta. Päätimme tehdä taloon tuulettuvan alapohjan paikalla valetulla sokkelipalkkirakenteella. Tuomas piirsi alustavat kuvat ja Teemu teki tarjouskyselyitä perustusurakoitsijoille. Tarjousten perusteella toimittajaksi valikoitui Perustava Oy, jossa Hannu Kalliokoski oli erittäin palvelualtis ja vastasi kaikkiin kysymyksiin viiveettä. Kun urakoitsija oli valittu, perustussuunnittelija Tuomas viilasi suunnitelmat siten, että ne olivat toteutettavissa Perustavan vakiomuottirakenteilla. Näin perustuksista tuli kustannustehokkaat ja helposti toteutettavat.

vantaa4

Piha- ja pintavesisuunnittelija valittiin myös Doventuksesta, jolloin rakennuksen arkkitehtuuri ja pihan muotoilu istutuksineen saatiin keskustelemaan samaa kieltä. Piha- ja pintavesisuunnittelun toteutti Hortonomi AMK Jaana Hakola. Piha-alueesta haluttiin yksinkertainen ja helppohoitoinen, kuten koko talokin tulee olemaan.

Talon pohjoispuolelle jäi hukkatilaa 4 metrin kaistale, koska palosuojaetäisyydet vaativat 8 metrin välin naapuritalon rakenteisiin, ellei erikseen sovita pienemmästä välimatkasta ja huomioida tämä palosuojauksessa. Huomioitavia asioita on ainakin seinärakenne ja palosuojaikkunat. Pohjoisnaapurin kanssa sovittiin lyhemmästä välimatkasta, mutta palosuojauksen aiheuttamista lisäkustannuksista johtuen päätimme silti jättää riittävän välimatkan naapuriin. Palosuojaus olisi aiheuttanut sellaisenkin ongelman, että yläkerran makuuhuoneessa pitää olla avattava ikkuna, jota palosuojatussa ikkunassa ei saa olla.

Jaanan kanssa päätettiin, että tehdään talon pohjoispuolelle vain yksinkertainen kiveys ja istutusalueelle kiviä ja havuja. Näin ikuisen varjon puolella ei tarvitse taistella huonosti kasvavan nurmikon tai pensaiden kanssa. Samalla kiviteemalla käännytään itärajalle, josta alkaa nurmikko ja oleskelualue. Kaakkoisnurkkaan tehdään toinen kivialue ja mahdollisesti suihkulähde tai vastaava vesiaihe. Alun perin tähän oli tarkoitus kerätä säiliöön sadevettä, mutta säiliö on niin kallis että tästä päätettiin luopua. Pihan keskelle tulee terassi ja terassille uima-allas, jos vain kassassa riittää rahaa projektin loppuun asti. Muuten oleskelupiha on yksinkertainen, jossa on vain vähän nurmikkoa ja maltilliset istutukset. Etupihalle päätettiin tehdä istutuslaatikot rajaamaan etupiha tiestä. Muuten talon ja tien väliin ei ole tarkoitus laittaa mitään istutuksia, eikä siihen mitään mahdukaan, koska talo on rakennettu niin lähelle tietä. Pensasaidaksi päätettiin yhdessä naapureiden kanssa laittaa tonttien rajalle Marjakuusi.

vantaa5

Äänieristysvaatimukset ja huonekorkeus

Messualueen sijainti lähellä lentokenttää vaikuttaa alueen kaavaan, joka vaatii äänieristykseltä enemmän kuin tavallinen rakentaminen tai edes moottoritien läheisyyteen rakentaminen. Vaatimukset selkeytyivät vasta äänieristyslausunnon jälkeen, joka aiheutti muutoksia seinärakenteisiin ja ikkunoihin. Seiniin suunniteltu pehmeä tuulensuojalevy piti vaihtaa kovaan tuulensuojalevyyn, sekä sisäseiniin suunniteltu kipsilevy piti vaihtaa kahteen erikoiskovaan kipsilevyyn. Ikkunat pienenivät hieman, sekä tyyppi muuttui erilaiseksi. Terassille suunniteltu liukuovi piti vaihtaa tavalliseen terassin oveen, koska äänieristysvaatimukset täyttävää liukuovea ei ole markkinoilla. Muutaman suunnittelukierroksen jälkeen seinärakenteet saatiin sovittua, mutta muutokset aiheuttivat myös keskustelua Honkatalojen kanssa.

Erityisesti äänieristysvaatimus aiheutti ongelmia huonekorkeudessa, koska parvekkeen alla oleva yläpohja oli suunniteltu toteutettavaksi kovalla SPU-eristeellä, jolloin alapuolella olevaan kauneushoitolaan saatiin huonekorkeudeksi 270 cm. Parvekkeen lattian korko on mitoitettu samalle korkeudelle makuuhuoneen lattian kanssa ja siten että makuuhuoneen ikkunat alkavat lattiasta. Äänieristysvaatimuksen takia puolet kovasta eristeestä piti korvata pehmeällä eristeellä, minkä johdosta yläpohjan paksuus kasvoi noin 10cm. Vaihtoehtona oli korottaa koko taloa, niin että alapuolella olevissa kauneushoitolassa ja pesutiloissa säilyisi haluttu huonekorkeus. Asia saatiin kutenkin sovittua hyvällä yhteistyöllä ja huonekorkeudesta tehtiin kompromissi.

Asia ratkaistiin siten, että koko yläkertaa nostettiin noin 10 cm, siten että huonekorkeus pieneni vastaavasti. Tällöin parvekkeen alla olevaa yläpohjaa pystyttiin paksuntamaan tarvittava 10cm ja makuuhuoneen sekä parvekkeen lattia ovat samalla korkeudella. Alakerrassa, keittiössä ja eteisessä, kasvanut huonekorkeus hyödynnettiin ilmanvaihto- ja liesituuletinputkistojen reitittämiseen alas lasketussa katossa. Tällä tavalla alakertaan ei tarvitse rakentaa rumia koteloita ilmanvaihtoputkille. Hyvä yhteistyö suunnittelijoiden kesken tuotti siis parvekeongelman seurauksena ratkaisun toiseenkin ongelmaan.

Asuntomessut Vantaalla 2015

9.6.2014

Messutalon perustukset alkavat olla jo valmiina talopakettia varten.

vantaa1
16.5.2014

Kesän 2015 asuntomessut järjestetään Vantaan Kivistössä. Messujen teemana on sujuva ja turvallinen arki. Teema näkyy kohteiden suunnittelussa ja toteutuksessa mm. tehokkaina ja toimivina pohjaratkaisuina.

Honkatalot on mukana asuntomessuilla SAFA arkkitehti Janne Kanteen suunnittelemalla ekopuutalolla. Honkatalojen messukohde Villa Beauty toteutetaan ekopuutalona eli sen rakenteissa ei käytetä ollenkaan muoveja.

villa_beauty1 villa_beauty2 villa_beauty3

 

Honkatalot on luotettava yhteistyökumppani - nyt ja tulevaisuudessa.

Honkatalot-blogi - Honkatalot muualla verkossa - Yhteistyökumppanimme - Rekry - Suunnittelutiedot - Rekisteriseloste - Honkatalot-intra

Honkatalot - Kitulanmäentie 42, 63640 Ritola-Töysä - Puh. 0201 758 400
Honkatalot © 2018