Ekologisuus

Puutalo tekee hyvää sekä ihmiselle että luonnolle. Puu on ylivoimaisesti ekologisin rakennusmateriaali – se on uusiutuva luonnonvara, jota kasvaa kaiken aikaa lisää suomalaisissa metsissä, lähellä meitä.

Puutalo, ja erityisesti hirsitalo, toimii koko pitkän elinkaarensa ajan hiilinieluna, joka sitoo itseensä hiilidioksidia. Sen valmistusprosessi kuluttaa energiaa huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi kivitalon. Lisäksi puunjalostuksen sivutuotteena syntyvä puujae pystytään hyödyntämään esimerkiksi lämmöntuotannossa – hirsitalon valmistusprosessissa siis syntyy sivutuotteena enemmän energiaa kuin sen tuotanto vaatii.

Nuoren puuntaimen matka jykeväksi puuksi ja metsätyömaalta hirsitaloon on pitkä. Se kasvaa metsässä kymmeniä vuosia ja sinä aikana antaa suojan lukuisille eläin- ja kasvilajeille, ja hirsiaihioksi valikoituessaan se on ehtinyt kokea jo yhden ihmisiän verran elämää. Sen voi nähdä puun syissä ja vuosirenkaissa, jotka kertovat tarinaa kylmistä talvista ja keväistä, jolloin on kasvettu kohisten.

Vanhimmat asuinkäytössä olevat hirsitalot ovat pitkälle yli sata vuotta vanhoja. Puutalo on ympäristöä ajattelevan valinta. Se on koti kertakäyttökulttuuria vastaan, kestävyyden puolesta. Sillä on merkitystä.

Takaisin

Lue lisää

Zimmermeister

Luonto

Hyvinvointi