Hyppää sisältöön

Mänty- ja kuusisahatavara jaetaan laatuominaisuuksien perusteella laatuluokkiin. Laatuluokituksessa merkittävimmät kriteerit ovat ulkonäöllisiä. Oksien koko, määrä, laatu sekä sijoittuminen vaikuttavat eniten laatuluokan määräytymiseen. Laatuluokituksessa tarkkaillaan myös esimerkiksi halkeamia, pihkakoloja, värimuutoksia sekä sahatavaran käsittelystä johtuvia vikoja.

Paras laatuluokka on US, joka jakautuu vielä neljään alaluokkaan. Sahatavaran tuotannossa US-luokkia syntyy kaikista vähiten. Tästä syystä US-laadun sahatavara on vaikeammin saatavaa ja kalliimpaa. US-luokkia käytetään mm. puusepäntuotteissa ja huonekaluissa, joissa korkeat ulkonäkövaatimukset.

Seuraavaksi paras laatuluokka on V. Sitä syntyy tuotannossa kaikkein eniten ja se on rakennusteollisuudessa paljon käytetty laatuluokka.

VI-laatuluokka on myös yleisesti alalla käytetty, mutta oksien määrä on jo selvästi suurempi. Huonoin laatuluokka on VII, jossa sallitaan kaikkia vikoja. Sahatavaran on kuitenkin pysyttävä kasassa ja sahanterän on koskettava pääosaa kappaleen pinnoista.

Käytämme vain parhaita laatuluokkia taloihimme

Honkatalojen hirsi- ja puutaloissa käytetään vain US- ja V-laatuluokkien puutavaraa. Kaikki huonomman laadun puuaines lajitellaan pois tuotannosta ja jatkojalostetaan hakkeeksi sekä puruksi. Lämmitämme näillä kaikki tuotantolaitoksemme.

Puun hyvä laatuluokka näkyy valmiissa tuotteessa oksien pienenä määränä ja kokona, sekä talon erittäin korkeana laatutasona, joka säilyy vuosikymmeniä. Varsinkin rakennuksen sisäpinnoissa puun laadulla on suuri vaikutus. Vaikka puun pinta käsiteltäisiin, parhaissa puun laatuluokissa huomaa visuaalisesti eron. Oksankohtia on vähemmän, ne ovat pienempiä, eivätkä ns. irtoa puun pinnasta. Laadulla on merkitystä.

Puun laatuluokat

Puutavaran laatuluokat
TILAA YLI 300-SIVUINEN IDEAPANKKI

HONKATALOT
HOUSE DESIGN
COLLECTION -KIRJA

Tietoa tuotteistamme ja tavastamme rakentaa

Kymmeniä talo- ja huvilamalleja

Upeita ulko- ja sisäkuvia sekä 3D-visualisointeja

Runsaasti ideoita ja inspiraatiota oman Honkatalo-projektin suunnitteluun