Villa Kivi

XL

Kerrosala: 200 m2

L

Kerrosala: 150 m2

M

Kerrosala: 120 m2

S

Kerrosala: 80 m2

UUDENLAINEN SUOMALAINEN VOIMAKAS TUNNELMA

Koko kehittelyprosessin ajan suunnittelua ohjasi tavoite ulkoja sisätilan luontevasta yhdistämisestä. Miten voimme olla osana auringonlaskua, lumipyryä tai syysmyrskyä?

Tavoitteena oli luoda skandinaavisen selkeälinjainen, moneen tarpeeseen ja paikkaan muokkautuva rakennus, jossa on uudenlainen suomalainen voimakas tunnelma. Elämys synnytetään muuntautuvan valaistuksen, läpinäkyvien näkymien ja voimakkaiden materiaalipintojen yhdistelmällä.

Useat lattiasta kattoon kulkevat avattavat lasiseinät ja luovat pitkiä tilasta toiseen aukeavia näkymiä luontoon. Laajat samassa tasossa olevat terassialueet ympäri taloa luovat jatkuvuudentunnetta. Ensimmäinen prototyyppi suunniteltiin pikkuruiselle Porkkalan edustalla sijaitsevalle saarelle, jossa näkymät ovat huikeat joka ikiseen suuntaan, 360 astetta. Liikkeelle lähdettiinkin lasikuutiosta.

Skandinaavinen selkeys määrittää myös rakennuksen pohjakaavaa. Koko villan sydämenä sykkii sisääntulon yhteyteen sijoitettu keittiö, josta näkee koko avotilan ja ympäröivän maiseman. Pidän ajatuksesta että keittiösaareke on kuin avoin dj pöytä, josta johdetaan koko tilan tunnelmaa. Yksityisyyden ja äänieristyksen takaamiseksi makuuhuoneet on sijoitettu rakennuksen ulommaisiin nurkkiin erilleen toisistaan. Niissäkin yksi seinistä on kokonaan lasia. Ulkoseiniin kehitimme oman hiilen mustaksi liekitetyn ja poltetun puurimaseinän, mikä perustuu japanilaiseen perinteeseen.

Villassa on kiinnitetty runsaasti huomiota yksityiskohtiin. Rakennuksesta ei löydy ainoatakaan listaa. Myös ovet ovat karmittomia ja ulottuvat lattiasta kattoon. Draamaa ja voimakasta fiilistä luodaan myös puupintojen massiivisuudella ja värityksellä, valkolakattu puulattia hohkaa valoa kattoon ja tummille seinäpinnoille kuin lumi. Illalla sisätilat ja ympäristö sytytetään vaihtuvilla valomoodeilla erilaisiin tunnelmiin, joita voidaan ohjata ajastetusti luonnon mukaan.

Sisustusarkkitehti, Head of Design, Vertti Kivi
dSign Vertti Kivi & Co