Hyppää sisältöön

ENNEN RAKENTAMISTA

Mistä kaikki alkoi, mistä ajatus ja unelma rakentamisesta?

Tontilla oli ennestään hyväkuntoinen vanha talo, jota olemme käyttäneet vapaa-ajan asuntona. Meillä oli toiveena viettää enemmän aikaa täällä, mutta talo oli tarpeisiimme hieman liian pieni. Ensin pohdimme vanhan talon laajentamista. Haaveet laajennuksesta alkoivat kuitenkin vuosien varrella jalostua uudeksi kodiksi. Tontti oli jo olemassa, joten päätös rakentaa ja itse prosessin käynnistyminen oli nopeaa. Viimeinen niitti oli Honkatalojen kuvasto, jonka ystävämme ja tuleva myyjämme antoi meille. Kuvasto tuli kuin sattumalta täydelliseen aikaan – juuri, kun innostus uudesta kodista oli jo hyvässä vauhdissa. Kuvastosta löytyi heti upea, Etelä-Afrikan kohde, josta molemmat pidimme kovasti. Siitä tämä ajatus ja itse projekti lähti kunnolla käyntiin.

Miten ja miksi päädyitte Honkataloihin?

Honkatalot yrityksenä oli ennestään jokseenkin tuttu. Kuvastoon tutustumisen kautta sukelsimme vielä syvemmälle yritykseen ja itse tuotteeseen. Toiveenamme oli rakentaa hirsitalo. Honkataloihin tutustuessamme ymmärsimme, että itse tuote ja sen laatu ovat omaa luokkaansa Suomessa. Modernit ratkaisut sekä HTWS-ikkunat puhuttelivat erityisesti. Saimme myös paljon suosituksia edeltävästi Honkatalon rakentaneilta ystäviltä ja tutuilta. Pääsimme lisäksi katsomaan muutamia valmiita kohteita, joiden avulla ymmärsimme paremmin, minkälaisesta tuotteesta on kyse.

Mitä arvostatte asumisessa?

Asumisessa arvostamme erityisesti terveellisyyttä, puhtautta, visuaalisuutta sekä käytännöllisyyttä. Asioiden pitää olla toimivia. Emme halunneet tehdä käytännöllisyyden kustannuksella visuaalisia ratkaisuja, vaan niiden oli käveltävä käsi kädessä. Lisäksi meille tärkeää on seesteisyys ja rauhallisuus.

Kävittekö tehdasvierailulla ja/tai talonäytöllä? Mitä saitte vierailulta? Suositteletteko sitä muille?

Kyllä kävimme molemmissa. Suosittelemme kovasti muillekin. Niiden avulla on mahdollista nähdä erilaisia ratkaisuja ja mahdollisuuksia sekä saada ideoita omaan projektiin. Tehdasvierailu oli kokonaisvaltainen ja mielenkiintoinen. On aina kiinnostavaa nähdä, mistä tuote tulee ja miten se valmistetaan.

KOHTEEN VALMISTUTTUA

Mikä talossanne on parasta ja miksi?

Ehdottomasti parasta on toimiva kokonaisuus. Hyvä suunnittelu näkyy ja tuntuu lopputuloksessa. Rakennus on tarkkaan mietitty juuri tähän ympäristöön sopivaksi. Talo ja piha ovat yhtä ympäröivän luonnon kanssa. Lisäksi rakennus- ja sisustusmateriaalit on valittu mahdollisimman luonnonmukaisiksi. Kodissamme on paljon aisteja helliviä materiaaleja. Pohjaratkaisu sekä muut käytännön ratkaisut ovat onnistuneet hyvin ja arki on toimivaa. Täällä on rento tunnelma olla ja elää, visuaalisuutta unohtamatta – onhan tämä mielestämme todella upean näköinen talo.

Mitä olette mieltä tuotteen laadusta?

Tuotteen laatu on erinomainen. Puu on laadukasta ja kaunista. Yksityiskohdat, kuten harjattu hirsi ja hirren mahdollistamat rakenteelliset ratkaisut ovat puhuttelevia.

Millaiseksi koette yhteistyön Honkatalojen kanssa?

Kaikissa projekteissahan ilmenee joitakin ongelmia, meille oli tärkeää, että eteen tulevat haasteet pyrittiin ratkaisemaan nopeasti ja parhaalla mahdollisella tavalla. Koimme saavamme Honkatalojen puolelta erittäin hyviä konkreettisia vinkkejä, kuten Mikko Vainionpään oivallus kääntää koko talo alussa peilikuvaksi. Tämä oli todella arvokas neuvo. Näiden asioiden lisäksi oli ilo huomata, että projektissamme oltiin mukana sydämellä.

Miltä tuntuu nyt, kun projekti on valmis? Millainen matka haaveesta toteutuneeseen kohteeseen oli?

Nyt kun talo on ollut jo jonkin aikaa valmiina, voimme sanoa, että hyvältä tuntuu. Matkaamme voisi kuvailla melko nopeaksi, ja kalliiksi. Syödessä nälkä kasvaa; tieto erilaisista hienoista ratkaisuista vie helposti ajateltua kalliimpien valintojen äärelle. Matka oli yllättävän lyhyt siihen nähden miltä se tuntui projektin keskivaiheilla. Silloin oli fiilis, että tämä ei pääty koskaan. Lopulta projekti kesti noin puolitoista vuotta siitä, kun kuokka iskeytyi maahan.

Miten kuvailisitte parilla sanalla Honkataloja, yritystä/tuotetta?

Laadukas ja omaa luokkaansa.

TULEVILLE RAKENTAJILLE

Miksi haluaisitte suositella hirsitaloasumista muille?

Asumisen terveellisyys, luonnollisuus, laadukkuus ja arjen luksus! Lisäksi hirsitaloissa on jotakin ikiaikaista ja ihanaa. Siinä on historiaa ja tulevaisuutta, perinteikkyyttä nykyaikaisella twistillä. Se luo syvyyttä ja merkityksellisyyttä.

Minkä neuvon antaisitte tuleville rakentajille?

Usein sanotaan, että budjetti paukkuu ja aikataulu venyy. Myös meidän mielestämme siihen kannattaa varautua. On hyvä selvittää, millaisilla sopimuksilla tällaisia projekteja yleensä tehdään ja kuinka sopimukset kannattaa rakentaa. Urakkasopimuksien sisältö on tärkeä sopia mahdollisimman tarkkaan ja suosittelemme pohtimaan, miten sovittuja asioita valvotaan. Kilpailutuksissa suosittelemme hyödyntämään ammattilaista. Talonrakentaja on harvoin ammattiostaja.

Kysymyksiä ei voi olla liikaa millään projektin osa-alueella, joten kysykää kysymyksiä kuin kolmevuotiaat. Suosittelemme myös seuraamaan toisten rakennusmatkoja. esim. Instagramissa on tarjolla valtavasti vertaistukea ja inspiraatiota.

TILAA YLI 300-SIVUINEN IDEAPANKKI

HONKATALOT
HOUSE DESIGN
COLLECTION -KIRJA

Tietoa tuotteistamme ja tavastamme rakentaa

Kymmeniä talo- ja huvilamalleja

Upeita ulko- ja sisäkuvia sekä 3D-visualisointeja

Runsaasti ideoita ja inspiraatiota oman Honkatalo-projektin suunnitteluun