Taiga

Mitä arvostatte asumisessa?

Vapaa-ajan asumisessa on mielestäni tärkeintä luoda puitteet ajatusten uudellenorganisoinnille ja tuulettumiselle. Loma-asunnon tulee myös mielestäni tukea tätä toimintaa siten, että siinä varatut neliöt keskitetään tehokkaasti yhteiselle ajalle ja tapahtumille. Näin esim. makuuhuoneet voi hyvin jättää pienemmäksi ja rajallisen neliömäärän johdosta keskittää asumista ja olemista olohuone-ruokailu-keittiötiloihin. Oli luontevaa, että ne muodostivat ison yhteisen alueen, joka luo puitteet myös yhteiselle tekemiselle.

Vapaa-ajalla on tietenkin oma aika tärkeässä roolissa. Kuitenkin haluan olla sosiaalisessa kanssakäymisessä ihmisten kanssa, jolloin loma-asunnon tulee tukea tätä toimintaa. Mikä onkaan mahtavampaa, kuin kokkailla ryhmällä loistavia aterioita sekä nauttia seurustelusta. Mielestäni on myös luontevaa, että kun loma-asunto tehdään keskelle luontoa, yhteisissä tiloissa käytetään paljon lasia, joka yhdistää talon ympärillä vallitsevaan maisemaan saumattomasti. Tätä istuvuutta mäntyjen joukkoon mielestäni korostaa myös erinomaisesti musta väritys, joka häivyttää rakennuksen hyvin osaksi maastoa.

Kuinka hankkeen suunnittelu tapahtui?

Suunnittelin itse vuosien saatossa useita pohjia joista arkkitehti piirsi puhtaaksi mielestäni toimivimman ratkaisun. Tämän pohjalta kilpailutin kolme talotehdasta ja edustajanne kanssa käyty keskustelu ja ennakkoluulottomuus nostivat yhtiönne selvästi kärkeen. Omat piirustukseni sitten katsottiin vielä läpi ja pienin täsmennyksin talo istui tuotantoonne.

Miksi päädyitte Honkatalot-taloon?

Kuten edellä totesin, yhteistyö, ennakkoluulottomuus ajatuksiini sekä oikea ote asioiden eteenpäin viemiseen olivat tärkeimpiä asioita. Toki hinnallakin oli merktyksensä kokonaisuudessa. Toisaalta myös se, että edustajalla oli antaa vinkkejä vastaavasta mestarista madalsi kynnystä.

Mitä mieltä olette Honkatalojen sekä tuotteen että toiminnan laadusta?

Olen erittäin tyytyväinen. Sekä toteutus, että lopputulos on itseni lisäksi miellyttänyt kaikkia sen vuosien saatossa nähneitä.

Kuinka tyytyväinen olette toteutettuun Honkatalot-projektiinne?

Projekti Honkatalojen osalta meni mielestäni hyvin ja puutteisiin reagoitiin nopeasti. Ehkä rakennushuuma, joka tuntui olevan vuonna 2006 käsillä, oli osittain vaikuttamassa siihen, että haasteita oli pystytysporukan kanssa. Kun taas putkimies sekä sähkömies hoitivat osuutensa tyylillä ja oikealla asenteella kunnioittaen niitä ajatuksia mitä minulla oli lopputuloksen osalta ollut.

Omia mahdollisia kommenttejanne?

Tulen varmasti vastaisuudessakin asioimaan Honkatalojen kanssa jos/kun rakennushankkeita eteen tulee. Pieni vinkki on se, että taloprojektin yhteydessä, varsinkin kun puhutaan loma-asunnoista, voisi aktiivisemminkin myydä sivurakennuksia, kuten varastoa/autotallia… Ne jäivät mulle kauppaamatta, enkä niitä oikein osannut ajatella samalla kun iso projekti oli käynnissä. Toisaalta ne olisi ollut kustannustehokasta tehdä samassa yhteydessä ja olisivat myös nyt maalissa.

Samppa Mäki-Patola

Aiheeseen liittyvät sivut:

Honkatalot House Design Collection -talokirja

Tilaa tästä maksuton talokirja

Lue lisää

Wave

Villa Hopeapuu

Riihi

Villa Kivi – kokemuksia rakentamisesta

Cube 170

Ekopuutalo Polar

Kuulas

Luoto – kokemuksia rakentamisesta

Metso

Naava Resort – kokemuksia rakentamisesta

Polar-huvila – kokemuksia.fi

Polar-huvila, oma malli

Villa Black – kokemuksia.fi

Villa Morilla